Nieuwe opleiding
Naast klassieke rampen (fysieke veiligheid) krijgen publiek- en private organisaties steeds meer te maken met moderne crises (integrale veiligheid). Plotselinge en ernstige verstoringen van de bedrijfscontinuïteit met veel impact op de organisatie en de mensen die daarin werken. Voorbeelden daarvan zijn branden, ongevallen met gevaarlijke stoffen, uitval aan essentiële voorzieningen, cybercriminaliteit, fraude- en integriteitsvraagstukken, mediacrises (reputatieschade), terroristische daden en/of geweldsdelicten, (zoönotische) infectieziekten, kredietcrises en klimaat-en milieuverandering. Organisaties moeten goed voorbereid zijn op deze en andersoortige calamiteiten.
Events
- Post-HBO registeropleiding Crisisbeheersing
- Masterclass Cybersecurity
2023: 7 juni en 22 november
Cyberaanvallen en digitale ontwrichting van organisaties zijn volop in het nieuws. Het veroorzaakt veel schade. Wereldwijd zijn er voorbeelden van organisaties, waaronder ziekenhuizen, scholen en gemeenten, die stil komen te liggen. Apparatuur is niet meer bruikbaar. De informatievoorziening stokt en de bedrijfsvoering stagneert in ernstige mate. Het voelt een beetje als een ver-van-mijn-bedshow. Waarom zou jij je druk maken over digitale veiligheid? De IT-collega’s zijn aan zet. Cybersecurity is vooral hun ding. Jij kan er niets aan doen. Maar is dat wel zo? Nee! Niets is minder waar.
- Masterclass crisisbeheersing voor bestuurders en crisisteams zorgsector
Op vier verschillende data - eerstvolgende sessie 21 juni 2023 - Zeist
Ernstige gebeurtenissen en calamiteiten worden steeds complexer en richten zich zowel op interne verstoringen van de zorgcontinuïteit (brand, stroomuitval, cybercrime e.d.) als op externe rampen (slachtofferopvang). Alhoewel veel inspanningen gericht zijn op de sleutelfunctionarissen van het operationele en tactische niveau, wijzen de ervaringen uit dat meer aandacht nodig is voor bestuurders en leden van crisisbeleidsteams.
- Seminar boekpresentatie 'Crisisbeheersing - Waardevolle lessen vanuit de praktijk'
woensdag 27 september 2023
We krijgen steeds meer te maken met complexe crisissituaties die de Nederlandse samenleving ernstig kunnen ontwrichten. De vluchtelingencrisis, de Coronacrisis, de aardbevingsproblematiek, de effecten van de oorlog in Oekraïne en de toenemende dreiging van cybercriminelen zijn daarvan slechts enkele voorbeelden. Trekken we voldoende lering uit deze crisissituaties? Wanneer je de evaluatierapporten van de OVV en inspectieorganen goed leest dan kun je daar vraagtekens bijzetten. Het zijn dikke rapporten vanuit een theoretische perspectief geschreven en veelal op zoek naar de schuldvraag. Ze leidden nog te weinig tot fundamentele verbetermaatregelen en daadwerkelijke lessen. Voor ons een belangrijke reden een boek te publiceren waarin een grote groep deskundigen vanuit de praktijk wel tot concrete verbetervoorstellen komt.
- Masterclass Crisisbeheersing onderwijs
2023: woensdag 5 april (succesvol afgerond) en woensdag 4 oktober
Voor bestuurders en leden crisisteams onderwijssectorCrisisbeheersing in het onderwijs krijgt steeds meer aandacht. Er zijn talloze voorbeelden van incidenten binnen onderwijsinstellingen. Voorbeelden zijn schiet- en steekincidenten, pestgedrag, cybercrime, zelfdoding, integriteitskwesties en zedendelicten, radicalisering, ongevallen met gevaarlijke stoffen en dergelijke. Wanneer een calamiteit de school treft is het van belang dat de school een crisisteam activeert dat de crisis adequaat kan aanpakken. De (sleutel)functionarissen in het crisisteam dienen te beschikken over voldoende kennis en vaardigheden en moeten ook goed zicht te hebben met welke externe veiligheidspartners zij in voorkomend geval samenwerken.
- Mediatraining 'Uit het systeem leren communiceren'
vrijdag 24 maart 2023 (succesvol afgerond) en vrijdag 27 oktober 2023 of incompany
U herkent het ongemak. Als u collega bestuurders, politici, woordvoerders en anderen voor de camera ziet staan. Vaak wat ongemakkelijk, een tikje nerveus met in veel gevallen ingestudeerde tekstjes, oneliners en de altijd maar weer dominerende kernboodschappen. Of het communiceert met het grote publiek? U heeft grote twijfels. En terecht! Steeds meer bestuurders ontdekken dat de (oude) communicatietaal, aangeleerd door wat in het vakgebied de reputatiecommunicatie is gaan heten; het zogenaamde institutioneel communiceren, niet alleen krachteloos is geworden, niet communiceert, maar bovenal ook zelf heeft bijgedragen aan de afkalving van het publieke vertrouwen.