Seminar 'Coronacrisis en de onderwijssector'

Ervaringen en lessen uit de praktijk

Donderdag 24 juni 2021  

Inleiding

De coronacrisis heeft een enorme impact op de onderwijssector. Lessen die niet kunnen worden gegeven. De nieuwe methode van digitaal les geven. Het treffen van preventieve coronamaatregelen in het schoolgebouw. De angst onder leerlingen en leraren om besmet te worden. Het voldoen aan landelijke, regionale en lokale wet- en regelgeving. De onzekerheid voor de toekomst. Achterstand die leerlingen oplopen. Een andere manier van examineren en ga zo maar door. 

Welke lessen zijn er geleerd?
Was u enigszins voorbereid op dit type crisis? Was er voldoende bewustwording? Stond een pandemie  vermeld in uw risicoanalyse? Beschikt u over een actueel crisisplan? Kent u uw veiligheidspartners binnen de gemeente en veiligheidsregio met wie u tijdens deze crisis moet samenwerken? Is er binnen uw onderwijsinstelling een slagvaardige crisisorganisatie met vakbekwame medewerkers die deze crisis het hoofd kunnen bieden? Over deze en andere lessen die geleerd zijn in de periode maart 2020 tot heden kunt u uw kennis verbreden tijdens het seminar coronacrisis en de onderwijssector, op  24 juni 2021 in Hotel-Restaurant Oud London te Zeist. Zeven sprekers/ervaringsdeskundigen nemen u mee in boeiende presentaties waarin zij hun praktijkervaringen met u delen.  Hiernaast leest u het programma en klik hier voor de pdf versie.

Locatie
Het seminar vindt plaats in Hotel Restaurant Oud London, Woudenbergseweg 52, 3707 HX te Zeist. Oud London ligt op nog geen 10 minuten afstand van Station Driebergen-Zeist. U kunt Oud London per bus of taxi bereiken of een OV-fiets huren. 

Organisatie
De organisatie van het seminar is in handen van SVDC, adviesbureau in crisisbeheersing en integrale veiligheid.

Doelgroep
Het seminar staat open voor bestuurders en beleidsmedewerkers en zij die crisisbeheersing in portefeuille hebben binnen de onderwijssector alsmede belangstellenden vanuit het openbaar bestuur en/of de operationele diensten, maatschappelijke instellingen en/of kenniscentra.

Aanmelden
(Uiteraard volgen wij zeer nauwgezet de richtlijnen van de overheid, mocht op 24 juni het fysiek bijwonen van bijeenkomsten -nog- niet mogelijk zijn (dus alleen online deelname), dan worden uiteraard alle deelnemers tijdig op de hoogte gebracht)
U kunt zich inschrijven via onderstaand aanmeldingsformulier. Na inschrijving ontvangt u een bevestiging en (digitale) factuur. De kosten voor (fysieke) deelname bedragen € 175 p.p. excl. btw. Bij gelijktijdige aanmelding voor (fysieke) deelname van 2 of meerdere deelnemers vanuit eenzelfde organisatie bedraagt de prijs € 150 p.p. excl. btw (iedere aanmelding dient separaat ingevuld te worden). 
Het is ook mogelijk om het seminar online (via streaming) te volgen. Bij online deelname is geen gratis exemplaar van het boek 'Corona onthult systeemcrisis' inbegrepen (zie hieronder de toelichting bij Vakliteratuur), maar kunt u wel een bestelling plaatsen. In dat geval worden verzendkosten additioneel in rekening gebracht. De kosten voor online deelname aan het seminar bedragen € 95 exclusief btw p.p. Na uw inschrijving ontvangt u een bevestiging en (digitale) factuur.

Studenten
Studenten van universitaire en/of HBO veiligheidsopleidingen ontvangen een korting van 50% op de deelnameprijs, zowel bij fysieke als online deelname.

Vakliteratuur
Alle (fysieke) deelnemers aan het seminar ontvangen na binnenkomst een gratis exemplaar van het boek 'Corona onthult systeemcrisis'. Hier leest u meer over dit boek. Extra exemplaren van dit boek zijn voor alle deelnemers met 50% korting te bestellen via onderstaand aanmeldformulier (€ 10 excl. BTW).
Deelnemers kunnen ook het boekje 'Open Up, een hoopvolle mythologische vertelling over het coronavirus' tegen gereduceerd tarief bestellen (€6 i.p.v. €8 exclusief 9% btw). 

Buffet
Wanneer u gebruik wilt maken van een uitstekend verzorgd koud/warm buffet na afloop van het seminar, dan wordt daarvoor additioneel € 45 p.p. excl. btw in rekening gebracht. Deze optie kunt u aangeven op het aanmeldingsformulier.

Annuleren
Bij annulering vóór 24 mei 2021 brengen wij € 45 aan administratiekosten in rekening. Bij annulering na 24 mei 2021 is het totale inschrijfbedrag verschuldigd. Uiteraard kan een deelnemer zich altijd kosteloos door een collega laten vervangen.

Contact
Voor vragen kunt u contact opnemen met SVDC, Helma IJsseldijk, via 0575-439335/06-11370712 of per e-mail h.ijsseldijk@svdc.nl

 

 Foto's: Julia M. Cameron via Pexels

Programma en sprekers
 

11.00 - 12.15 u Ontvangst met lunch
12.20 - 12.25 u
  

Opening en welkom
Gert-Jan Ludden, SVDC, dagvoorzitter

12.25 - 12.45 u
  

Het beïnvloeden van een crisis: tussen Rijk, raden en regio, met onderwijs en kinderopvang
Geert-Jan Hendriks, (wethouder onderwijs Gemeente Gooise Meren) 

12.50 - 13.20 u
  

De impact van de coronacrisis op de sociale veiligheid binnen de school  
Lynn Louwe (adviseur sociaal veiligheidsbeleid Stichting School & Veiligheid)

13.25 - 13.55 u
  

Veiligheidsregio en onderwijsinstelling: een evenwichtig samenspel?!
Joke Gaemers (directeur publieke gezondheid Veiligheidsregio Zeeland)

14.00 - 14.30 u
  

Repareren of innoveren?
Jos van Deursen (voorzitter College van Bestuur Aventus) 

14.30 - 15.00 u Pauze
 
15.00 - 15.30 u
  
Coronabeleid. Een stevige uitdaging voor schoolbestuurders  
Ton van Haperen (docent/docentenopleider/publicist)
15.35 - 16.05 u
  
Corona-pandemie: van crisismanagement naar nieuwe inzichten
Anke de Peuter (rector-bestuurder Amstelveen College) 
16.10 - 16.40 u
  
Corona in het primair onderwijs: crisis, onveiligheid of gewoon spannend?
Andries Mulder (bestuursvoorzitter VCO-Oost Nederland) 
16.45 - 16.55 u Samenvatting en afsluiting dagvoorzitter
17.00 - 18.30 u Drankje en additioneel buffet (voor hen die zich hiervoor hebben aangemeld)

Korte toelichting programma
Geert-Jan Hendriks
Als verantwoordelijk wethouder voor onderwijs heb je in de coronacrisis met vele belangen van doen. Dat legt een grote verantwoordelijkheid op je schouders in dit soort immense crisissituaties het goede te doen. In die zin heeft de coronacrisis vele inzichten, lessen en wijsheden opgeleverd die wethouder Geert-Jan Hendriks van gemeente Gooise Meren graag met het aanwezige publiek wil delen.
Lynn Louwe
De coronacrisis heeft een grote impact op de sociale veiligheid binnen onderwijsinstellingen en daarmee op het welbevinden van de leerlingen. Het elkaar niet meer fysiek ontmoeten en het afstandsonderwijs heeft van leerlingen en leerkrachten het uiterste gevergd. Lynn Louwe van de Stichting School en Veiligheid zal deze problematiek analyseren met een doorkijkje naar de nabije toekomst.
Joke Gaemers
Qua crisismanagement heeft de Veiligheidsregio een belangrijke taak als netwerkorganisatie voor onderwijsinstellingen. Op het raakvlak van gezondheid, veiligheid en (openbaar) bestuur functioneert binnen de Veiligheidsregio de directeur publieke gezondheid (DPG). Hoe het samenspel tussen de veiligheidsregio’s en onderwijsinstellingen in deze crisis is verlopen vertelt ons Joke Gaemers, de DPG van de Veiligheidsregio Zeeland.
Jos van Deursen
Elke crisis biedt ook kansen. De lessen van de coronacrisis brengen pijnpunten aan het licht, waar de onderwijssector al jarenlang tegenaan loopt. Dit is dan ook het moment om fundamentele verbetermaatregelen voor de toekomst te implementeren. Om welke aspecten het hier gaat vertelt ons Jos van Deursen, voorzitter van het College van Bestuur van Aventus.
Ton van Haperen
Ton van Haperen is kritisch op de aanpak van de coronacrisis in z’n algemeen, maar voornamelijk ook binnen de onderwijssector. Hij schuwt niet zijn reflecties te geven via de mainstream media. Naast zijn kritische analyse komt hij ook met fundamentele verbetersuggesties. Welke dat zijn zal hij graag uit de doeken doen tijdens dit seminar.
Anke de Peuter
Anke de Peuter heeft met haar crisisteam een jaar lang in de tiende versnelling moeten werken om de coronacrisis binnen haar scholengemeenschap in goede banen te kunnen leiden. Op de gebieden veiligheid en crisisbeheersing heeft haar dat veel nieuwe inzichten opgeleverd die ze graag op 24 juni wil delen met anderen die soortgelijke ervaringen hebben opgedaan.
Andries Mulder
Ook voor het primaire onderwijs had de coronacrisis een ongekend grote betekenis, al is het alleen al vanwege het feit dat 1,5 meter afstand en mond-/neusbescherming gewoon niet mogelijk blijkt. Hoe is dit ervaren bij leerlingen, leerkrachten, ouders en het schoolbestuur en welke lessen zijn er geleerd? Dat vertelt ons Andries Mulder, bestuursvoorzitter van het VCO Oost-Nederland.

188