Symposium 'Lessen crises 2014-2015'

donderdag 23 juni te Zeist

Belangrijke lessen uit crisissituaties kunnen we leren als we luisteren naar ervaringsdeskundigen die van dichtbij die crisissituaties hebben meegemaakt. Daarom wordt op donderdag 23 juni 2016 in Zeist een symposium georganiseerd, waarbij de schijnwerper wordt gericht op de nationale en internationale crisissituaties uit 2014-2015 die veel impact hebben gehad op de samenleving. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. de vluchtelingencrisis, de terreuraanslagen in Frankrijk, de crash van het vliegtuig van Germanwings, MH-17, slechtweer tijdens Pinkpop en de uitbraak van de vogelgriep.
Hieronder leest u het programma. Hier de pdf.versie.   

Programma
 

  8.30 -   9.30 u Registratie en ontvangst
  9.30 -   9.40 u Opening en welkom door G.J. (Gert-Jan) Ludden, dagvoorzitter
  9.40 -  10.15 u Vogelgriep in Hekendorp
10.20 -  10.55 u Cybercrime; 'The Kansas City Shuffle: expecting the unexpected' 
11.00 -  11.30 u Pauze
11.30 -  12.05 u GRIP op vluchtelingencrisis?!
12.10 -  12.45 u MH-17, ongekende impact en nasleep
12.45 -  13.35 u Lunch
13.35 -  14.10 u Noodweer Pinkpop 2014 en 2015
14.15 -  14.50 u  Germanwings 4U9525-Managing the crisis and lessons learned
14.50 -  15.20 u Pauze
15.20 -  16.00 u
Paris, January-November 2015; different attacks; different responses
16.00 -  16.35 u 25 jaar Calamiteitenhospitaal; belangrijkste lessen
16.35 -  16.45 u Samenvatting en afsluiting dagvoorzitter
16.45 -  17.30 u Borrel met hapjes of buffet

Het symposium neemt een hele dag in beslag en zal dynamisch en interactief van karakter zijn, u leest het hiernaast.

Locatie
Het symposium vindt plaats in Hotel Restaurant Oud London, Woudenbergseweg 52, 3707 HX te Zeist. Oud London ligt op nog geen 10 minuten afstand van Station Driebergen-Zeist. U kunt Oud London per bus of taxi bereiken of een OV-fiets huren. Klik hier voor de routebeschrijving als u met eigen vervoer komt.

Organisatie
De organisatie van het symposium is in handen van SVDC, adviesbureau in crisisbeheersing en integrale veiligheid, in samenwerking met Van Rijssen Consultancy, advies in crisisbeheersing.

Aanmelden
Het symposium staat open voor maximaal 200 deelnemers. U kunt zich inschrijven via onderstaand aanmeldingsformulier (doorscrollen naar beneden). Na ontvangst ontvangt u een bevestiging en (digitale) factuur. De kosten voor deelname bedragen € 275 excl. btw per persoon. Bij gelijktijdige aanmelding van 2 of meerdere deelnemers vanuit een organisatie bedraagt de prijs € 250 excl. btw per persoon (iedere aanmelding dient separaat ingevuld te worden).

Buffet
Wanneer u gebruik wilt maken van een uitstekend verzorgd koud/warm buffet na afloop van het symposium, dan wordt daarvoor additioneel € 40 p.p. excl. btw in rekening gebracht. Ook deze optie kunt u aangeven op het aanmeldingsformulier.

Annuleren
Bij annulering vóór 23 mei 2016 brengen wij € 45 aan administratiekosten in rekening. Bij annulering na 23 mei 2016 is het totale inschrijfbedrag verschuldigd. Uiteraard kan een deelnemer altijd kosteloos in vervanging door een collega voorzien.

Contact
Voor vragen kunt u contact opnemen met de backoffice van SVDC, Helma IJsseldijk via nummer 06-11370712/0575-439335 of per e-mail h.ijsseldijk@svdc.nl

Onderwerpen en sprekers
 

 
Dagvoorzitter Gert-Jan Ludden       

Vogelgriep in Hekendorp 
Pieter Verhoeve, burgemeester gemeente Oudewater

Op zaterdag 15 november 2014, om 20:30 uur, meldt het ministerie van Economische Zaken dat er vogelgriep is geconstateerd op een boerderij in Hekendorp. Dat is het begin van een reeks van gebeurtenissen, eerst in Hekendorp, dan landelijk en uiteindelijk internationaal. Het virus blijkt de ook op de mens overdraagbare variant H5N8 te zijn. Het is de vuurdoop van burgemeester Pieter Verhoeve.
 

Cybercrime; 'The Kansas City Shuffle: expecting the unexpected' 
Leo Lans, Account executive Government Fox-IT en Krijn de Mik

Cybercrime is criminaliteit met ICT als middel én doelwit. U hoeft geen computer of internetaansluiting te hebben om er slachtoffer van te worden. Zo bevatten de meeste telefoons en bankpassen computerchips, die kunnen worden gemanipuleerd door cybercriminelen. Maar ook bedrijfssystemen zijn vatbaar voor cybercrime. Voor het plegen van cybercrime gebruiken criminelen speciale apparatuur en software. Leo Lans en Krijn de Mik gaan in op recente cybercrime activiteiten en hoe je daartegen te wapenen.
 

 

 

  

GRIP op Vluchtelingencrisis?!
Han ter Heegde, burgemeester Heerhugowaard

De vluchtelingencrisis  is de grootste naoorlogse gebeurtenis die West-Europa in de greep houdt. Ook Nederland ontspringt niet de dans en het blijkt buitengewoon lastig deze crisissituatie adequaat te managen. De spreker zal het publiek meenemen in de aanpak van deze crisis en welke lessen daaruit kunnen worden getrokken. De crisis is nog in volle omvang actueel, dus de lessen kunnen vrijwel onmiddellijk worden geïmplementeerd.
 

MH-17, ongekende impact en  nasleep
Arie de Bruijn, leider van het Landelijk Team Forensische  Opsporing​

17 juli 2014 staat in het geheugen gegrift als de dag waarop vlucht MH-17 boven Oost-Oekraïne werd “doorboord door veel objecten met hoge snelheid” – die omschrijving is van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het justitieel onderzoek naar de schuldvraag loopt nog. Vanaf het eerste moment is het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) ingeschakeld. Het LFTO is een team van specialisten op het gebied van forensische opsporing en slachtofferidentificatie op omvangrijke en complexe plaatsen delict. Arie de Bruijn, leider van het LFTO, neemt ons mee in de nasleep van MH-17.
 

 

 

Noodweer Pinkpop 2014 en 2015
Jan Smeets, organisator van Pinkpop​

In juni 2014 vond in Landgraaf het jaarlijkse festival Pinkpop plaats: elke dag zo’n 60.000 bezoekers. De editie van 2014 stond in het teken van de Rolling Stones en Metallica, maar zeker ook van het noodweer. Het KNMI kondigde code rood af. Fikse onweersbuien teisterden het festivalterrein, maar het evenement wordt niet stilgelegd. In 2015 is weer sprake van noodweer. Ook in 2015 wordt er niet ontruimd en daarmee blijkt organisator Jan Smeets achteraf gelijk te hebben.  Was zijn keuze verantwoord? Hij zal ons in zijn bijdrage meenemen naar Pinkpop 2014 én 2015 en ons deelgenoot maken van zijn afwegingen, maatregelen en conclusies.
 

 

 

Crash Germanwings 4U9525 – Managing the crisis & Lessons Learned
Patricia Jansen, Head of Emergency Response Planning  bij Germanwings GmbH

Een Airbus A320 van de Duitse vliegmaatschappij Germanwings stortte op 24 maart 2015 neer in de Franse Alpen. Het toestel was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf. Aan boord waren 144 passagiers en zes bemanningsleden; geen van hen overleefde de crash. Later bleek dat de co-piloot van de vlucht het toestel met opzet heeft laten crashen. Welke gevolgen heeft zo’n rampzalige gebeurtenis binnen de luchtvaartorganisatie? Patricia Jansen vertelt over het managen van die crisis en over de geleerde lessen.
 

 

 

 

 

Terrorisme in Frankrijk - Paris, January - November 2015, different attacks, different responses
Louis Bernard, Frans terrorismedeskundige, directeur adviesbureau Crisotech, Parijs ​

In 2015 kreeg terrorisme ook vlak bij ons land een gezicht: op 7 januari 2015 vielen terroristen de redactie van het blad Charlie Hebdo en een supermarkt in Parijs aan en op 13 november was Parijs opnieuw het decor van terroristische aanvallen, tegelijk uitgevoerd op zeven verschillende locaties in de Franse hoofdstad. In 2015 was er onder meer ook nog sprake van de verijdelde aanval op de Thalys, die onderweg was van Amsterdam naar Parijs. De internationale pers zocht voor duiding en analyse een Franse deskundige en die vond ze in de persoon van Louis Bernard. Hij zal ons informeren over de verschillen – in aanvallen en in response.  
 

 

 

25 jaar Calamiteitenhospitaal; belangrijkste lessen
Mark Haverkort , Arts onderzoeker UMC UTRECHT​

Nederland kent een uniek calamiteitenhospitaal dat gevestigd is op locatie van het UMC Utrecht. In 2016 bestaat dit hospitaal 25 jaar. In die tijd zijn vele openstellingen geweest, niet alleen voor de opvang van militaire slachtoffers uit missiegebieden, maar ook civiele slachtoffers van nationale incidenten en rampsituaties. In 2014/2015 is het Calamiteitenhospitaal opengesteld voor onder andere de Ebola patiënten en de ontruiming van het VUMC. Mark Haverkort vertelt ons wat de belangrijkste lessen de afgelopen jaren zijn geweest.

 

188