Seminar crisisbeheersing in het onderwijs 2019

Aanbevelingen uit de praktijk

Donderdag 26 september 2019

Regelmatig worden scholen geconfronteerd met incidenten of crisissituaties, of de gevolgen hiervan. Denk bijvoorbeeld aan brand, ernstig pestgedrag, radicalisering, zedendelicten, schietincidenten, hack of uitval van ICT- of nutsvoorzieningen en fraude. Onderwijs moet in een veilige omgeving worden geboden; veiligheid en crisismanagement staan daarom steeds vaker op de agenda van schoolbesturen, de ministeries van OCW en JenV, gemeenten, veiligheidsregio’s en operationele diensten.

               Cartoon: Peter Koch, Stripstudio NL

Bent u goed voorbereid?

Denkt u regelmatig na over deze thema’s? Is er voldoende bewustwording? Maakt u periodiek een risicoanalyse? Beschikt u over een actueel en integraal crisisplan? Kent u uw veiligheidspartners binnen de gemeente en veiligheidsregio? En als het mis gaat, is er dan binnen uw school een slagvaardige crisisorganisatie met vakbekwame medewerkers die weet wat hen te doen staat? Over deze en andere thema’s kunt u uw kennis verbreden tijdens het seminar crisisbeheersing in het onderwijs, op  26 september 2019 in Zeist. Zes sprekers/ervaringsdeskundigen nemen u mee in boeiende presentaties aan de hand van (actuele) crisissituaties uit de praktijk. Het wordt een leerzaam programma waarbij de aanpak en geleerde lessen na heftige gebeurtenissen in het onderwijs gedeeld worden met het publiek. Hiernaast leest u het volledige programma en hier in pdf

 

Praktische informatie
 

Locatie

Het symposium vindt plaats in Hotel Restaurant Oud London, Woudenbergseweg 52, 3707 HX te Zeist. Oud London ligt op nog geen 10 minuten afstand van Station Driebergen-Zeist. U kunt Oud London per bus of taxi bereiken of een OV-fiets huren. Klik hier voor de routebeschrijving als u met eigen vervoer komt.

Organisatie

De organisatie van het symposium is in handen van SVDC, adviesbureau in crisisbeheersing en integrale veiligheid

Doelgroep

Het seminar staat open voor bestuurders en beleidsmedewerkers en zij die crisisbeheersing in portefeuille hebben binnen de onderwijssector alsmede belangstellenden vanuit het openbaar bestuur en/of de operationele diensten, maatschappelijke instellingen en/of kenniscentra.

Aanmelden

Het seminar biedt plaats aan maximaal 200 deelnemers. U kunt zich inschrijven via onderstaand aanmeldingsformulier. Na inschrijving ontvangt u een bevestiging en (digitale) factuur. De kosten voor deelname bedragen € 175 p.p. excl. btw  Bij gelijktijdige aanmelding van 2 of meerdere deelnemers vanuit een organisatie bedraagt de prijs € 150 excl. btw per persoon (iedere aanmelding dient wel separaat ingevuld te worden). Voor studenten in opleiding is een kortingstarief van 50% van toepassing. 

Boek 'Meer Grip op crisis'

Alle deelnemers aan het seminar ontvangen een exemplaar van het onlangs verschenen boek 'Meer grip op crisis', een kritische blik op de nationale veiligheid. Hier leest u meer over dit boek. Wenst u extra exemplaren te bestellen dan kunt u dit aangeven op onderstaand aanmeldingsformulier. Uw bestelling ligt dan klaar op 26 september. 

Buffet

Wanneer u gebruik wilt maken van een uitstekend verzorgd koud/warm buffet na afloop van het seminar, dan wordt daarvoor additioneel € 40 p.p. excl. btw in rekening gebracht. Deze optie kunt u aangeven op het aanmeldingsformulier.

Annuleren

Bij annulering vóór 26 augustus 2019 brengen wij € 45 aan administratiekosten in rekening. Bij annulering na 26 augustus 2019 is het totale inschrijfbedrag verschuldigd. Uiteraard kan een deelnemer altijd kosteloos door een collega worden vervangen.

Contact

Voor vragen kunt u contact opnemen met Helma IJsseldijk via 06-11370712 of per e-mail h.ijsseldijk@svdc.nl

Tijdens onze bijeenkomsten worden algemene sfeerfoto's gemaakt t.b.v. onze website met betrekking tot de nazorg voor de deelnemers en sprekers. Heeft u principiële bezwaren tegen publicatie van een foto waarop u in beeld bent, dan verzoeken wij u dit voor aanvang van de bijeenkomst kenbaar te maken bij de ontvangsttafel na binnenkomst.

Programma
 

11.30 - 12.20 Ontvangst met lunch     
12.20 - 12.30 Opening en welkom
SVDC-Gert-Jan Ludden (dagvoorzitter)
   
12.30 - 13.10 Samenwerking Veiligheidsregio en scholen

Prof. dr. Peter Bos (Directeur Veiligheidsregio Utrecht/Bijzonder Hoogleraar crisisbeheersing & Nat. Veiligheid NLDA)

   
13.10 - 13.50

Een klein incident met grote impact
Dhr. Nico Woonink (vm. Bestuurder Staring College Lochem)

   
13.50 - 14.30

Schoolshootings: Daderprofiel en hoe voor te bereiden?
Mw. dr. Birgit Pfeifer (Hoofddocent Sociale Veiligheid/
Extremisme & Jeugd Hogeschool Windesheim)

   
14.30 - 15.00 Pauze  
15.00 - 15.40

Nut en noodzaak van een goed functionerend crisisteam
Dhr. Martin Madern (Directeur Madern Public Business)

   
15.40 - 16.20 Het Stintdrama  in Oss en de (psychosociale) nazorg  
Mw. Katja van Mook (Crisiscoördinator GGD Hart voor Brabant)
    
16.20 - 17.00

Oefenen van moderne crisissituaties een must?!
Dhr. Jan Berend van der Wijk (Regio directeur Alfa College Hoogeveen)
 

   
17.00 - 17.10 Samenvatting en afsluiting door dagvoorzitter  
17.10 - 18.30 Drankje en buffet (buffet voor hen die zich hiervoor aangemeld hebben)  

Korte toelichting onderwerpen


Peter Bos
Nederland kent 25 veiligheidsregio’s. Vanuit deze regio’s is er een wettelijke verantwoordelijkheid om richting (beperkt) kwetsbare objecten, waaronder onderwijsinstellingen, facilitaire ondersteuning te bieden in de voorbereiding op crisissituaties. Tijdens rampen en crises zijn deze regio’s verantwoordelijk voor het crisismanagement. Voor scholen is het dus van belang ‘kennis en kennissen’ te hebben in deze regio’s. Peter Bos zet uiteen wat de veiligheidsregio voor de onderwijssector kan betekenen.

Nico Woonink
In februari 2019 kwam het Staring College in Lochem in het nieuws met een docent die in de klas naar porno keek. Omdat zijn computer was gekoppeld aan het digitale schoolbord was de hele klas er getuige van. De school sprak van een 'intense en zware periode' voor de direct betrokkenen. Nico Woonink was er als bestuurder bij betrokken en zal zijn ervaringen met het publiek delen.

Birgit Pfeifer
Eens in de zoveel tijd schrikt de wereld even op: een schietpartij op een onderwijsinstelling, meestal in een ver land, waar een willekeurige schutter op willekeurige slachtoffers is gaan schieten. 
Birgit Pfeifer is gepromoveerd op een onderzoek naar school shootings, schietpartijen op scholen in Amerika, Duitsland en Finland. Wat heeft de daders bewogen? Hoe zijn ze tot hun daad gekomen? "Bestudering van de autobiografische documenten van zeven school shooters heeft haar een uniek inkijkje gegeven in de motivatie van daders", aldus Pfeifer.

Martin Madern
Bij crisisbeheersing zijn plannen, procedures en protocollen van belang. Dat kunnen we goed regelen. Veel moeilijker beïnvloedbaar is daadkrachtig leiderschap en samenwerking binnen crisisteams, terwijl dat toch de basis vormt voor een goed crisismanagement. Op welke wijze kunnen we leiderschap en team resource management in positieve zin stimuleren? Martin zal tijdens zijn presentatie hiertoe praktische tips aanreiken.

Katja van Mook
Op 20 september 2018 voltrok zich een drama in Oss. Bij een spoorwegovergang weigerden de remmen van een elektrische bolderkar (de Stint) dienst en kwam het voertuig in botsing met een passerende trein. Vier kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 8 kwamen hierbij om het leven. Dit ongeval heeft een diepe impact gehad in heel Nederland. Katja van Mook was als coördinator openbare geestelijk gezondheidszorg GGD Hart voor Brabant zeer nauw betrokken bij dit drama en zal het publiek vandaag meenemen naar de bevindingen van die inktzwarte dag en de periode daarna.

Jan Berend van der Wijk
Het Alfa-college in Hoogeveen doet regelmatig calamiteitenoefeningen om goed voorbereid te zijn op bijvoorbeeld branden of andere incidenten in het schoolgebouw. Recent kwam de school in het nieuws vanwege een oefening waarbij een verwarde persoon de school in zou lopen die vervolgens door de politie onschadelijk gemaakt zou moeten worden. Die oefening is niet doorgegaan vanwege enorme media-aandacht. Volgens regio directeur Jan Berend van der Wijk heeft de school veel geleerd van de grote media-aandacht die zo’n geplande oefening oproept.

AANMELD-/BESTELFORMULIER

188