Seminar crisisbeheersing in de zorgsector maart 2019

'Leren van actuele gebeurtenissen’

donderdag 28 maart 2019
De zorgsector bereidt zich continu voor op grootschalige rampen en crisissituaties. Naast risicoanalyse, planvorming en OTO activiteiten blijkt dat de belangrijkste lessen te leren zijn van ervaringsdeskundigen uit de praktijk. Daarom organiseren wij graag weer een seminar crisisbeheersing zorgsector en wel op donderdag 28 maart 2019. Wij hebben een vijftal sprekers bereid gevonden om hun ervaringen met ons te delen omtrent actuele en ingrijpende crisissituaties. Met de lessen hieruit  bieden wij u een houvast om de aanpak en het beleid rondom rampen- en crisissituaties binnen uw eigen zorginstelling nog beter vorm te geven. Naast de kennisoverdracht, is dit seminar ook een mooie gelegenheid uw netwerk te verstevigen.

Programma en Powerpitches
Hiernaast leest u het volledige programma. Klik op deze link voor het programma in pdf. Zoals u ziet is er na de middagpauze een powerpitch-sessie. Ideeën voor deze powerpitch kunnen worden ingestuurd tot 1 maart 2019. Een viertal inzendingen wordt geselecteerd en mogen tijdens het seminar worden gepresenteerd. Daarbij is het de bedoeling om een creatief idee welke de crisisbeheersing in zorginstellingen kan verbeteren in 90 seconden te presenteren aan het publiek. U kunt uw ideeën met een korte toelichting mailen naar info@svdc.nl  De geselecteerden krijgen een mooie attentie uitgereikt.

Clarien Schoeren
Clarien Schoeren is werkzaam als coördinator Crisisbeheersing en OTO bij Netwerk Acute Zorg Limburg. Samen met de GHOR bureaus van de twee Limburgse veiligheidsregio’s faciliteert zij alle zorginstellingen in Limburg in de voorbereiding op grootschalige rampen en crisissituaties. In die aanpak is Limburg al jaren zeer voortvarend, creatief en innovatief bezig en worden er telkenmale verfrissende ideeën gelanceerd, waarvan grensoverschrijdende samenwerking een mooi voorbeeld is. Binnen de projectorganisatie is er een goede sfeer en saamhorigheid ontstaan waarbij men elkaar tot betere prestaties weet te stimuleren. Over de Limburgse aanpak, de best practices en andere wetenswaardigheden, zal Clarien Schoeren haar voordracht geven.

Walter Heijne
Ziekenhuispersoneel is in toenemende mate slachtoffer van fysiek en verbaal geweld. Daar kan de spoedeisende hulp van het ETZ over mee spreken. In het najaar van 2017 ging het daar goed mis en werd de SEH in de nachtelijke uren belaagd door een grote groep woedende mensen. Dat creëerde een zeer angstige organisatie met veel impact om de medewerkers. Wat er precies gebeurde tijdens deze crisissituatie en welke lessen het ziekenhuis hiervan heeft geleerd zal Walter Heijne delen met het publiek.

Paul van Limbeek
Dat in Nederland ook een schoolshooting zal gaan plaatsvinden ligt voor de hand. In september 2018 leek het al goed mis te gaan toen een scholier schoten loste op een school in Roermond. Hij was geobsedeerd door wapens. Volgens waarnemers schoot hij een keer met een geweer en twee keer met een pistool. Vier docenten hebben een geweer op hun buik gehad. Ook andere docenten met klassen vol leerlingen hebben de gewapende jongen gezien. Paul van Limbeek heeft bij dit zeer ernstige incident psychosociale hulp moeten verlenen aan de slachtoffers, leerlingen, leerkrachten en omstanders. Hij zal zijn ervaringen tijdens het seminar presenteren.

Rob Vos
De Parnassia Groep kreeg nog niet zo lang geleden te maken met de uitval van het elektronisch patiënten dossier. Dat bleek een crisis met enorme gevolgen. De Zorgcontinuiteit kon op dat moment niet meer worden gewaarborgd. De alarmbellen gingen af en de crisisorganisatie werd geactiveerd. Wat de aanleiding was, hoe lang de crisis duurde, hoe het uiteindelijk werd opgelost vertelt ons Rob Vos, secretaris zorg raad van bestuur Parnassia Groep. Het is belangrijk dat hij zijn lessen deelt met het publiek, omdat het in de praktijk steeds vaker voorkomt dat zorginstellingen met deze problematiek te maken krijgen.

Katja van Mook
Op 20 september 2018 voltrok zich een drama in Oss. Bij een spoorwegovergang weigerden de remmen van een elektrische bolderkar (de Stint) dienst en kwam het voertuig in botsing met een passerende trein. Vier kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 8 kwamen hierbij om het leven. Een ander kind en de leidster raakten zwaargewond na het ongeluk. Dit ongeval heeft een diepe impact gehad in heel Nederland. Katja van Mook was als coördinator openbare geestelijk gezondheidszorg GGD Hart voor Brabant zeer nauw betrokken bij dit drama en zal het publiek vandaag meenemen naar de bevindingen van die inktzwarte dag en de periode daarna.

Contact
Voor vragen kunt u contact opnemen met Helma IJsseldijk via 06-11370712/0575-439335 of per e-mail h.ijsseldijk@svdc.nl

Programma*

11.30-12.20   Ontvangst met lunch  
12.20-12.40   Opening en welkom
 Gert-Jan Ludden (SVDC - dagvoorzitter)

 

12.40-13.20 

 Crisisbeheersing zorgsector Limburg; een   ambitieuze en doeltreffende aanpak
 Clarien Schoeren (OTO coördinator Netwerk   Acute Zorg Limburg)

  
13.20-14.00 

Crisis op de Spoedeisende hulp door agressie! Hoe preventief en repressief op te treden?
 Walter Heijne (manager SEH Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis)

  

14.00-14.40 

 Schoolshooting ook in Nederland?   Psychosociale hulpverlening in de hoogste
 versnelling

 Paul van Limbeek (Leiderkernteam PSH   Maatschappelijk Onrust en Zeden
 Veiligheidsregio Limburg Noord)

 
14.40-15.10   Pauze  
15.10-15.20 

 Maximaal 4 powerpitches van 90 seconden 

15.20-16.00 

 En toen viel het EPD uit…een grote crisis   binnen de Parnassia Groep
 Rob Vos (secretaris zorg RvB Parnassia Groep)

 
16.00-16.40 

 Stintdrama Oss; welke impact had deze crisis op de zorgsector?
 Katja van Mook (crisiscoördinator GGD Hart voor Brabant)

16.40-16.50    Samenvatting en afsluiting door dagvoorzitter  
16.50-18.30   Drankje en (additioneel) buffet  

*door onvoorziene omstandigheden is wijziging van het programma mogelijk

Locatie
Het seminar vindt plaats in Hotel Restaurant Oud London, Woudenbergseweg 52, 3707 HX te Zeist.
Oud London ligt op nog geen 10 minuten afstand van Station Driebergen-Zeist. U kunt Oud London per bus of taxi bereiken of een OV-fiets huren. Klik hier voor de bereikbaarheidsgegevens.

Doelgroep
Dit seminar beoogt bestuurders, beleidsmedewerkers, leden crisisteams, crisiscoördinatoren, ROP coördinatoren en overige geïnteresseerden van zorginstellingen (ziekenhuizen, GGD, ambulancezorg, huisartsenzorg, GGZ-instellingen en verpleeg-, verzorgingstehuizen en revalidatiecentra) bijeen te brengen. Belangstellenden vanuit andere veiligheidsdisciplines, maatschappelijke instellingen en kenniscentra zijn ook van harte welkom.

Aanmelden
Het seminar staat open voor maximaal 200 deelnemers. U kunt zich inschrijven via onderstaand formulier (doorscrollen naar beneden). Na inschrijving ontvangt u een bevestiging en (digitale) factuur. De kosten voor deelname bedragen € 175 p.p. excl. btw. Bij gelijktijdige aanmelding van 2 of meerdere deelnemers vanuit een organisatie bedraagt de prijs € 150 excl. btw per persoon (iedere aanmelding dient wel separaat op het aanmeldingsformulier ingevuld te worden).

Boek
Deelnemers kunnen het boek 'Crisisbeheersing Witte Kolom' bestellen tegen gereduceerd tarief. De reguliere prijs van dit boek is € 32,50 exclusief btw. Deelnemers aan dit seminar betalen slechts € 22,50 exclusief btw. U kunt uw bestelling aangeven op onderstaand aanmeldformulier, deze ligt vervolgens voor u klaar bij de ontvangst op 28 maart 2019.

Buffet
Wanneer u gebruik wilt maken van een uitstekend verzorgd koud/warm buffet na afloop, dan wordt daarvoor additioneel € 40 p.p. excl. btw in rekening gebracht. Ook deze optie kunt u aangeven op het aanmeldformulier.

Annuleren
Bij annulering vóór 28 februari 2019 brengen wij € 35 aan administratiekosten in rekening. Bij annulering na 28 februari 2019 is het totale inschrijfbedrag verschuldigd. Uiteraard kan een deelnemer altijd kosteloos door een collega worden vervangen.

188