Masterclass Crisisbeheersing Zorgsector voor alumni 2020

woensdag 30 september 2020

Woensdag 30 september 2020

Jaarlijks organiseert SVDC voor alumni van de Masterclasses Crisisbeheersing en overige geïnteresseerden een themabijeenkomst crisisbeheersing waarin 4 actuele thema’s worden behandeld. Op woensdag 30 september 2020 staat deze bijeenkomst gepland met aandacht voor de volgende onderwerpen: de aanslag op de tram in Utrecht van 18 maart 2019, cybersecurity (digitale weerbaarheid) binnen zorginstellingen, de eerste praktijklessen van de coronacrisis en het belang van psychosociale nazorg van de coronacrisis.

Toelichting thema’s

Hieronder leest u een toelichting op de thema's en hiernaast het programma met de tijden. Klik hier voor het programma in pdf

Tramaanslag Utrecht
Op 18 maart 2019 werd de stad Utrecht, maar in feite heel Nederland, opgeschrikt door een terroristische daad in de tram op het 24 Oktoberplein. Vier mensen zijn daarbij overleden. De zorgsector heeft op die dag en de dagen daarna in de tiende versnelling moeten werken. Meldkamer, ambulancezorg, huisartsenzorg en ziekenhuiszorg werkten samen binnen de Witte Kolom. Welke lessen dit drama voor de zorgsector heeft opgeleverd vertelt ons Sander Komijn die op die dag als crisiscoördinator actief was voor de Regionale Ambulancevoorziening Utrecht (RAVU).

 Sander Komijn

Digitale weerbaarheid van zorginstellingen
Zorginstellingen krijgen steeds meer te maken met criminelen die moedwillig trachten te infiltreren in ICT-systemen om bijvoorbeeld patiënten data te achterhalen. Ook wordt er geprobeerd door middel van ransomware systemen te ontregelen, waarna organisaties onder druk worden gezet te betalen om weer toegang te krijgen tot de eigen systemen. Veelal blijken zorginstellingen onvoldoende voorbereid op deze toenemende dreiging. Welke cyberdreigingen er zoal zijn en op welke wijze de digitale weerbaarheid van zorginstellingen kan worden verbeterd, wordt uitgelegd door Rene Ouwehand van FOX-IT.

 Rene Ouwehand

Geleerde lessen van de coronacrisis
Wat in januari dit jaar nog niemand kon voorspellen, werd in maart werkelijkheid. Een wereldwijde pandemie met verstrekkende gevolgen voor de volksgezondheid, de economie en het sociaal-maatschappelijk leven. Alhoewel we in Nederland al eerder ervaring hebben opgedaan met zoönotische infectieziekten en de pandemie hoog in de nationale en regionale risicobeoordelingen staat, werden we toch onaangenaam verrast en bleken er knelpunten te zitten binnen de zorgketen. Welke lessen we nu reeds kunnen optekenen uit deze immense crisis voor de zorgsector, wordt uiteengezet door Ewout Fanoy, arts infectieziektebestrijding bij de GGD Rotterdam-Rijnmond.
 Ewoud Fanoy 

 
Psychosociale nazorg coronacrisis
De coronacrisis heeft veel impact op de zorgverleners in met name de acute zorg. Welk effect heeft dit op het persoonlijk welbevinden, de werkwijze binnen (crisis)teams en op het gedrag en het functioneren in de periode na de coronacrisis. Hebben zorginstellingen voldoende aandacht voor dit aspect, kan men vanuit de eigen organisatie voldoende aandacht geven of is hier externe expertise voor nodig. Peter van Loon van Crisis Stress Trauma zal een inkijkje geven in het belang van deze specifieke materie.

 Peter van Loon

Programma*
 

   8.45 -   9.30 u  Ontvangst
   9.30 - 10.00 u

 Welkom, introductie deelnemers
 Dhr. Gert-Jan Ludden (begeleider Masterclass)

 10.00 - 11.15 u

 Geneeskundige hulpverlening tramaanslag Utrecht maart 2019
 
Dhr. Sander Komijn (Hoofd Ambulancezorg RAVU)

 11.15 - 11.30 u  Pauze  
 11.30 - 12.45 u

 Digitale weerbaarheid van zorginstellingen  
 Dhr. Rene Ouwehand (Risk Management & Governance FOX-IT) 

 12.45 - 13.45 u  Lunch  
 13.45 - 15.00 u

 De eerste praktijklessen van de coronacrisis
 Dhr. Ewout Fanoy (Arts infectiebestrijding GGD Rotterdam-Rijnmond)

 15.00 - 15.15 u  Pauze  
 15.15 - 16.30 u

 De essentie van psychosociale nazorg van de coronacrisis
 
Dhr. Peter van Loon (Eigenaar Crisis Stress Trauma)

 16.30 - 16.45 u  Afsluiting door Gert-Jan Ludden  
 17.00 - 18.00 u  Additioneel diner en vertrek  

*door onvoorziene omstandigheden zijn wijzigingen in het programma mogelijk
Aanvullende informatie en aanmelding
De Masterclass gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Het maximum deelnemersaantal is 16 personen. Deelnemers worden geregistreerd in volgorde van aanmelding. U kunt zich aanmelden via onderstaand aanmeldingsformulier.

Prijs
De prijs van deelname bedraagt € 675 exclusief BTW en exclusief diner na afloop. Bij meerdere deelnemers vanuit eenzelfde organisatie is de deelnameprijs € 525 p.p. exclusief BTW en exclusief diner na afloop. Alle deelnemers ontvangen het boek Crisisbeheersing Witte Kolom.

                           

Locatie
De Masterclass vindt plaats in Hotel Restaurant Oud London, Woudenbergseweg 52, 3707 HX te Zeist.
Er is gratis parkeergelegenheid. Oud London is met het ov te bereiken via NS station Driebergen-Zeist. 

Organisatie
De organisatie van de Masterclass is in handen van SVDC, adviesbureau in crisisbeheersing en integrale veiligheid.

Diner
Wanneer u gebruik wilt maken van een uitstekend verzorgd diner na afloop van de Masterclass, dan wordt daarvoor additioneel € 50,- excl. btw p.p. in rekening gebracht. Deze optie kunt u aangeven op het aanmeldingsformulier.

Annuleren
Bij annulering vóór 30 augustus 2020 brengen wij € 75,- aan administratiekosten in rekening. Bij annulering na 30 augustus 2020 is het totale inschrijfbedrag verschuldigd. Uiteraard kan een deelnemer altijd kosteloos door een collega worden vervangen.

Contact
Voor vragen kunt u contact opnemen met Helma IJsseldijk via 06-11370712/0575-439335 of per e-mail h.ijsseldijk@svdc.nl

AANMELD-/BESTELFORMULIER

Graag meld ik mij aan voor de masterclass crisisbeheersing zorgsector voor alumni 

188