Masterclass Crisisbeheersing Zorgsector voor alumni 2018

donderdag 21 juni 2018

Donderdag 21 juni 2018

SVDC heeft de afgelopen jaren vele Masterclasses en seminars crisisbeheersing voor bestuurders en leden crisisteams zorgsector georganiseerd. In 2017 zijn wij gestart met specifieke masterclasses voor alumni. Vanwege het succes organiseren wij ook in 2018 voor deze doelgroep een Masterclass en wel op donderdag 21 juni. 

Actuele Thema’s

Tijdens deze zogenaamde terugkomdag willen we het accent  leggen op vier actuele thema’s in de crisisbeheersing voor de zorgsector. Met kennis van deze thema’s kunnen deelnemers de voorbereiding op rampen en crisissituaties in hun eigen omgeving naar een hoger niveau tillen. Naast presentaties biedt de Masterclass voldoende ruimte voor interactie en discussie met de deelnemers.
Hieronder leest u een toelichting op de thema's en hiernaast het programma met tijden.

  Simon Visser
Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs en Brussel zullen ambulancepersoneel en andere functionarissen die werkzaam zijn in de spoedeisende hulp zich gerichter moeten prepareren op hun handelwijze tijdens terroristische aanslagen. Het gaat hier voornamelijk om het optreden in de zogenaamde ‘warme zone’. Wat kunnen we leren van onze Amsterdamse collegae die in een hoog risicovol gebied werkzaam zijn en die hiervoor speciale trainingen in Londen hebben gevolgd. Simon Visser, teamleider Ambulancezorg Amsterdam, zal hier een boeiende presentatie over verzorgen.

 Merel Langelaar
Zoönosen zijn infectieziekten die van dier op mens overgaan. Een groot deel van de nieuwe infectieziekten komt uit de dierenwereld. Soms muteren virussen zich en gaan ze over van mens op mens, wat kan leiden tot een pandemie. Voorbeelden van zoönosen zijn Lyme, Ebola, SARS en Q-koorts. Is Nederland in algemene zin en de veiligheidsregio’s in het bijzonder voldoende voorbereid op Zoönosen, werken de humane en veterinaire zorginstanties goed samen en wat kunnen we leren van ervaringen uit het buitenland? Dat vertelt Merel Langelaar, coördinerend specialistisch senior inspecteur bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. 

 Erik Snijder        
In mei 2017 was er een ernstig incident met perazijnzuur in het IJsselland ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Patiënten en medewerkers hebben daar erg veel last van ondervonden. Manager Veiligheid en Ontvangst Erik Snijder van het IJsselland ziekenhuis legt uit welke effecten deze calamiteit met gevaarlijke stoffen heeft gehad, welke lessen er zijn geleerd en tot welke verbeterprocessen dat heeft geleid.

  Sarah Voss
Het aantal geregistreerde incidenten met verwarde personen is vanaf 2011 t/m 2017 toegenomen van 40.000 tot 75.000 (stijging van ca. 87%!).  Het is dan ook niet verwonderlijk dat de korpschef van de Nationale Politie in december 2017 de noodklok luidde. Politiemensen zijn onevenredig veel tijd kwijt met het optreden jegens verwarde personen en hij pleit voor de inzet van extra GGZ-professionals binnen de wijken. Is dit wel een juiste oplossing voor het probleem? Het blijkt dat er in Nederland al enkele betere oplossingen worden uitgeprobeerd. Een mooi voorbeeld is de inzet van de wijkverpleegkundige van de GGD in Brabant. Sarah Voss van de GGD Hart voor Brabant zal uiteenzetten hoe succesvol dit project blijkt.

Programma Masterclass crisisbeheersing zorgsector voor alumni
 

   8.45 -   9.30 u  Ontvangst
   9.30 - 10.00 u

 Welkom, introductie deelnemers
 Dhr. Gert-Jan Ludden (begeleider Masterclass)

 10.00 - 11.15 u

 Terrorismegevolgbestrijding: Ambulancezorg Amsterdam is er   klaar voor
 
Dhr. Simon Visser (Teammanager Ambulancezorg Amsterdam)

 11.15 - 11.30 u  Pauze  
 11.30 - 12.45 u

 Zoönitische infectieziekten: een steeds groter gevaar voor de       volksgezondheid
 Mw. Merel Langelaar (Senior inspecteur IGZ)

 12.45 - 13.45 u  Lunch  
 13.45 - 15.00 u

 Perazijnzuur: onverwachte crisis met gevaarlijke stoffen
 Dhr. Erik Snijder (Manager Kwaliteit & Ontvangst IJsselland 
 Ziekenhuis)

 15.00 - 15.15 u  Pauze  
 15.15 - 16.30 u

 Verwarde personen vereist multidisciplinaire aanpak
 Mw. Sarah Voss (Verpleegkundige openbare geestelijke 
 gezondheidszorg GGD Hart voor Brabant)

 16.30 - 16.45 u  Afsluiting door Gert-Jan Ludden  
 17.00 - 18.00 u  Samenvatting, additioneel diner en vertrek  

Hier leest u in het programma in pdf

Aanvullende informatie en aanmelding
De Masterclass gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Het maximum deelnemersaantal is 16 personen. Deelnemers worden geregistreerd in volgorde van aanmelding. U kunt zich aanmelden via onderstaand aanmeldingsformulier.

Prijs
De prijs van deelname bedraagt € 675 exclusief BTW; voor het buffet  na afloop wordt additioneel € 50 in rekening gebracht. Bij meerdere deelnemers vanuit eenzelfde organisatie wordt een prijs van € 525 p.p. gerekend. Bij de prijs is vakliteratuur inbegrepen, het boek Grip op crisis en het boek Crisisbeheersing Witte Kolom

Locatie
De Masterclass vindt plaats in Hotel Restaurant Oud London, Woudenbergseweg 52, 3707 HX te Zeist. Oud London ligt op nog geen 10 minuten afstand van Station Driebergen-Zeist. Klik hier voor de routebeschrijving als u met eigen vervoer komt. Er is gratis parkeergelegenheid.

Organisatie
De organisatie van de Masterclass is in handen van SVDC, adviesbureau in crisisbeheersing en integrale veiligheid.

Diner
Wanneer u gebruik wilt maken van een uitstekend verzorgd diner na afloop van de Masterclass, dan wordt daarvoor additioneel € 50,- excl. btw p.p. in rekening gebracht. Deze optie kunt u aangeven op het aanmeldingsformulier.

Annuleren
Bij annulering vóór 21 mei 2018 brengen wij € 75,- aan administratiekosten in rekening. Bij annulering na 21 mei 2018 is het totale inschrijfbedrag verschuldigd. Uiteraard kan een deelnemer altijd kosteloos in vervanging door een collega voorzien.

Contact
Voor vragen kunt u contact opnemen met Helma IJsseldijk via nummer 06-11370712/0575-439335 of per e-mail h.ijsseldijk@svdc.nl

188