Masterclass Crisisbeheersing onderwijs 2019

Voor bestuurders en leden crisisteams onderwijssector

Donderdag 6 juni 2019 en donderdag 10 oktober 2019 

Crisisbeheersing in het onderwijs krijgt steeds meer aandacht. Er zijn talloze voorbeelden van incidenten binnen onderwijsinstellingen. Voorbeelden zijn schiet- en steekincidenten, pestgedrag, cybercrime, zelfdoding, integriteitskwesties en zedendelicten, radicalisering, ongevallen met gevaarlijke stoffen en dergelijke. Wanneer een calamiteit de school treft is het van belang dat de school een crisisteam activeert dat de crisis adequaat kan aanpakken. De (sleutel)functionarissen in het crisisteam dienen te beschikken over voldoende kennis en vaardigheden en moeten ook goed zicht hebben met welke externe veiligheidspartners zij in voorkomend geval samenwerken. SVDC organiseerde rondom de specifieke thema's in 2018 twee keer een Masterclass met een boeiend programma en sprekers met praktijkervaring. Beide sessies waren nagenoeg volgeboekt en zijn succesvol afgerond. Ook in 2019 wordt deze masterclass twee keer georganiseerd. Klik hier voor het programma in pdf

Thema's

In de voorbereiding op crisissituaties wordt de onderwijsinstelling ondersteunt door de veiligheidsregio. Zij assisteren met de toetsing of crisisplannen inhoudelijk goed zijn en zij kunnen ondersteunen in het proces van opleiden, trainen en oefenen. 

Uitleg over de nationale risicobeoordeling, de multidisciplinaire aanpak van crisisbeheersing en de betekenis daarvan voor de onderwijssector wordt gegeven door Rob de Wijk. Hij is een van de vooraanstaande deskundigen in Nederland op dit terrein.

De beste lessen zijn te leren uit daadwerkelijke gebeurtenissen. Kees van der Zweep heeft een ernstig incident meegemaakt op het Corbulo College te Voorburg. Hij bespreekt de toedracht hiervan, de impact en wat dit betekent voor het crisisteam, de docenten, de leerlingen en de familie van het slachtoffer.

Tijdens crisissituaties gaat het vaak mis in de crisiscommunicatie. Dit is als het ware een 'tool of management'. Als je als bestuurder goed communiceert, dan kun je in de aanpak van de crisis veel betekenen. Hans Siepel heeft hierover diverse boeken geschreven en zal u op meeslepende wijze vertellen hoe u dit het beste kunt realiseren.

Aanvullend
De Masterclass gaat door bij minimaal 10 deelnemers. Het maximum deelnemersaantal is 20 personen. Deelnemers worden geregistreerd in volgorde van aanmelding.

Doelgroep
De Masterclass beoogt bestuurders en (beleids) medewerkers van crisisteams uit de onderwijssector bijeen te brengen. Belangstellenden vanuit andere veiligheidsdisciplines, maatschappelijke instellingen en gemeenten zijn ook van harte welkom.

2019
De data in 2019 zijn op donderdag 6 juni 2019 en op donderdag 10 oktober 2019, u kunt zich reeds hiervoor aanmelden via onderstaand aanmeldingsformulier.  

Programma

 

 8.45 -  9.30 u Ontvangst   
 9.30 - 10.15 u

Welkom en introductie en verwachtingen deelnemers door Gert-Jan Ludden, dagvoorzitter

 

 
10.15 - 11.25 u

Samenwerking veiligheidsregio en onderwijsinstellingen
 

 

 
 

11.30 - 12.45 u

Nationale veiligheid en risicobeoordeling Onderwijssector door Rob de Wijk

 

12.45 - 13.45 u Lunch  
13.45 - 15.00 u

Calamiteit op school? Praktijklessen! door Kees van der Zweep

 

15.10 - 16.30 u

Schokkende gebeurtenissen in het onderwijs
naam spreker volgt 

 

16.45 - 18.30 u

Crisiscommunicatie als 'tool of management' door Hans Siepel (spreker tijdens diner)

 

19.00  Afsluiting, samenvatting en vertrek  

*door onvoorziene omstandigheden is wijziging van het programma mogelijk

Prijs
€ 795 excl. BTW (incl. diner) Bij gelijktijdige aanmelding van 2 of meer deelnemers uit eenzelfde organisatie is de prijs € 625 excl. btw p.p.

Locatie
De Masterclass vindt plaats in Hotel Restaurant Oud London, Woudenbergseweg 52, 3707 HX te Zeist.
Oud London ligt op nog geen 10 minuten afstand van Station Driebergen-Zeist.
Klik hier voor de bereikbaarheidsgegevens.

Organisatie
De organisatie is in handen van SVDC, adviesbureau in crisisbeheersing en integrale veiligheid. 

Annuleren
Bij annulering vóór 6 mei 2019 respectievelijk 10 september 2019 brengen wij  € 75 aan administratiekosten in rekening. Bij annulering na 6 mei 2019 resp. 10 september 2019 is het totale inschrijfbedrag verschuldigd. Uiteraard kan een deelnemer altijd kosteloos door een collega worden vervangen.

Aanmelden
U kunt zich inschrijven voor deze Masterclass via onderstaand aanmeldingsformulier. Na inschrijving ontvangt u een bevestiging en (digitale) factuur. 

Diverse media/platforms hebben het actuele opinieartikel over crisisbeheersing op scholen van Gert-Jan Ludden gepubliceerd waaronder Het ParoolStichting Maatschappij & Veiligheid en Binnenlands BestuurKlik hier om het NOS interview te openen/bekijken n.a.v. een eerder symposium over crisisbeheersing in het onderwijs dat wij organiseerden.
 

188